Vinařství Lahofer

Rezervace ochutnávky vín

Zavřít
Vyberte rezervaci

Sklidili jsme o polovinu více hroznů

12. 12. 2013
Jeden milion a čtyři sta tisíc kilogramů hroznů sklidilo letos ze svých vinic Vinařství LAHOFER, které je největším pěstitelem vinné révy na Znojemsku a jedním z největších v České republice. V porovnání s rokem 2012 tak byla letošní sklizeň větší o 45%. Co se týče objemu sklizených hroznů, byl ale loňský rok jedním z dlouhodobě nejslabších. S kvalitou hroznů jsou vinaři spokojeni, i když cukernatosti zdaleka nedosáhly takových hodnot, jako v enormně příznivém roce 2011.
„Ve srovnání s loňským rokem můžeme být spokojeni. Z letošní sklizně vyrobíme zhruba čtyři sta devadesát tisíc lahví vína, což byl zhruba náš plán. 56% sklizených hroznů jsme navíc prodali dalším výrobcům. Mezi naše největší odběratele patřil letos Znovín Znojmo, Bohemia Sekt, Vinselekt Michlovský a Vino Hort,“ shrnul obchodní a marketingový ředitel Vinařství LAHOFER Daniel Smola.

Vinařství LAHOFER zahájilo letošní kampaň první týden v září a to především kvůli sběru menších šarží hroznů pro výrobu burčáku na letošní Znojemské historické vinobraní. Ostrá kampaň pak začala ve třetím zářijovém týdnu. Poslední vlečka přijela do vinařství pětadvacátého listopadu. Vinařství LAHOFER vykázalo ze všech svých středisek průměrný hektarový výnos 3,35t/ha. Pro srovnání: vloni to bylo 2,30t/ha, předloni ale 4,75t/ha. „Pokud srovnáme letošní rok s nadprůměrným ročníkem 2011, je i celkový objem sklizně nižší, a to o zhruba třicet procent,“ doplnil Smola.

Mezi letošními víny nenajdou především milovníci sladších vín tolik výběrů z hroznů či dokonce výběrů z bobulí jako v předminulém roce. „Pokud si připomeneme dlouhou zimu, pozdní nástup teplého počasí, relativně chladné léto či nedávné říjnové mrazíky, můžeme být i za hrozny v pozdním sběru rádi. Mrazíky před polovinou října navíc způsobily opadání listí v některých polohách, kde jsme následně museli hrozny posbírat i při nižších cukernatostech. Naopak ve vytipovaných oblastech jsme se dočkali vyšších cukernatostí. To se týká odrůd jako Pálava, Tramín, Rulandské šedé či Ryzlink rýnský. Obecně se dá říct, že vína jsou letos aromatická s příjemnou šťavnatou kyselinkou. Díky vyššímu obsahu kyseliny vinné budou vybraná vína jako Ryzlink rýnský, Sauvignon či Rulandské šedé z ročníku 2013 velmi vhodná k archivaci,“ zhodnotil letošní ročník sklepmistr Vinařství LAHOFER Jiří Lancman.

Vinařství LAHOFER počítá v příštím roce s pokračující obnovou starších vinohradů. „Vysazovat budeme především Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Muškát moravský a Pálavu,“ dodal obchodní ředitel Vinařství LAHOFER.

Firma se v poslední době více zaměřuje nejen na dospělé milovníky nápojů z hroznů vinné révy. „V současné chvíli máme nalahvované tři šarže stoprocentních moštů z hroznů. Jde o výrobky prodávané pod názvem LAHOmošt a to z odrůd Müller Thurgau, Tramín červený a Rulandské modré. Věříme, že se naše LAHOmošty stanou vítaným doplňkem například rodinných oslav. I malí oslavenci při nich budou moci dostat do vinných skleniček skutečně kvalitní tuzemský výrobek z hroznů, vyrobený navíc bez jakýchkoliv sladidel či chemických konzervantů. Jako prodejní doplněk máme připravené ještě tři druhy odrůdových LAHOdžemů,“ uzavřel Smola.

Sklizeň 2013 ve skupině LAHOFER v číslech: 
Rok                                2011       2012          2013    
Sklizeno v tunách          1990         970          1400 
Průměrný výnos v t/ha   4,75        2,30           3,35 

Prodej hroznů: 56% z celkové sklizně 
Výroba z hroznů sklizně 2013: 490 000ks lahví