Vinařství Lahofer

Rezervace ochutnávky vín

Zavřít
Vyberte rezervaci

Sklizeň končíme o měsíc dříve, zdražovat nebudeme

21. 10. 2014
O měsíc dříve oproti loňskému roku skončil v roce 2014 ve Vinařství LAHOFER sběr hroznů. Urychlení sklizně u jednoho z největších pěstitelů vinné révy v České republice zapříčinilo především napadení hroznů plísní šedou, což je důsledek velmi vlhkého měsíce srpna a první poloviny září. Ve srovnání s běžným rokem bude nižší i hektarový výnos. 
Vedení firmy odhaduje, že z letošní sklizně vyrobí asi o třicet procent méně vína. Na cenu vín ale ani toto snížení nebude mít podstatný vliv.
„Zatímco v loňském roce jsme končili se sklizní hroznů poslední týden v listopadu, letos končíme již tento týden. Je to tedy přesně o měsíc dříve. A přestože se nám podařilo u některých odrůd dosáhnout cukernatostí hroznů i v přívlastku výběr z hroznů, celkově bude cukernatost letos nižší. Budeme tedy nabízet více vín v přívlastcích kabinet a pozdní sběr, méně už výběr z hroznů. Bobulového výběru jsme letos nedosáhli ani u jedné z námi pěstovaných odrůd,“ vypočítal obchodní a marketingový ředitel Vinařství LAHOFER Daniel Smola.

Náročné podmínky ve vinici kladli letos podstatně vyšší nároky na práci vinohradníků. „Kdybychom mohli sklízet hrozny v době, kdy bylo nutné je sklidit, tedy před masivním napadením plísní šedou, byl by výnos podstatně vyšší. Protože ale Vinařství LAHOFER produkuje především vína přívlastková, museli jsme nechat hrozny ve vinicích až do jejich vyšší zralosti. Ovšem za cenu nižšího výnosu. Nebylo tomu tak ale všude,“ doplnil šéf vinohradů Vinařství LAHOFER Michal Eller.

„Některé odrůdy na dobrých lokalitách byly napadeny ušlechtilou formou botritidy. Díky tomu jsme mohli sklidit hrozny, kterých bychom se při normálním podzimu nedočkali. Jednalo se například o Ryzlink rýnský, Pálavu, ale třeba i o Müller Thurgau z jedné velmi kvalitní lokality, což se tak často nevidí. Odrůdy pozdnější a odolnější, které se nám podařilo "podržet" déle na vinohradu, mají cukernatost standardní. Celkově se dá říct, že cukernatost hroznů je spíše mírně podprůměrná, avšak jsou odrůdy - z bílých Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a šedé, Pálava, Sauvignon, Tramín červený či Veltlínské zelené a z modrých odrůd pak Rulandské modré, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké, které měly cukernatost v pozdních sběrech až výběrech z hroznů,“ dodal Eller.

Lepší průběh roku by ale potěšil i sklepmistra Vinařství LAHOFER Jiřího Lancmana. „Objemově vyrobíme zhruba o třetinu méně vína, většinou v přívlastcích kabinet a pozdní sběr. Kvalita vín se podle mého odhadu bude držet na standardním průměru. Naše první vína ročníku 2014 přitom půjdou do prodeje již na konci příštího týdne,“ řekl Lancman.

Každoročně očekávaná dvojice prvních vín nového ročníku z Vinařství LAHOFER – Mladý a Mladá – půjde do prodeje již poslední říjnový den. „Bílé polosuché víno Mladý LAHOFER je jako jiné roky vyroben z raných odrůd Muškátu moravského a Mülleru Thurgau, sladká a růžová Mladá LAHOFERka je ze Svatovavřineckého a Zweigeltrebe. Cenově budou na stejné úrovni jako minulé roky, tedy 110 a 130 korun za sedmičku. Ani u ostatních vín letošního ročníku neplánujeme žádné navyšování ceny, a to ani vzhledem k nižší úrodě,“ uzavřel obchodní ředitel.

Pod skupinu firem LAHOFER spadá od letošního dubna i miroslavské Vinařství HANZEL. I to již připravuje do prodeje první vína ročníku 2014. Letošní premiéru tak zažije polosladký Bílý Martin a suchý Růžový Martin. „I tato dvě vína jsou vyrobena z hroznů z našich vinic, stejně jako i podstatná část ostatní produkce Vinařství Hanzel,“ sdělil Smola.

Vinařství LAHOFER obhospodařuje výhradně ve Znojemské vinařské podoblasti zhruba 410ha vinohradů, ročně vyprodukuje okolo půl milionu lahví vína. Část produkce hroznů navíc prodává dalším výrobcům vína. Skladba všech vinic Vinařství LAHOFER a společnosti Vinice LAHOFER zahrnuje prakticky všechny hlavní odrůdy vinné révy pěstované ve střední Evropě. Převládá Veltlínské zelené (16%), Ryzlink rýnský (13%), Müller Thurgau (10%), Rulandské bílé, Sauvignon, Muškát moravský, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský, Neburské, Tramín červený a Pálava. Ve vinicích jsou ale i méně známé odrůdy jako Kerner, Dornfelder, Blauburger či Alibernet.

Firmy skupiny LAHOFER (Vinařství LAHOFER, Vinice LAHOFER, Hotel LAHOFER, Vinařství HANZEL) zaměstnávají okolo sto dvaceti stálých zaměstnanců, další brigádníky nabírají na sezonní práce. Obrat firem činil v loňském roce zhruba osmdesát milionů korun.